Author Archives: Nacionalizmi dhe demonë të tjerë

Eksperimenti Pitesti

Policia sekrete rumune Securitate ka kaluar nëpër faza të ndryshme dhune. Kulmin e saj  dhuna e arriti midis viteve 1949-1952, me eksperimentin Pitesti: Të burgosurit politikë pas humbjes së qëllimshme të personalitetit duhej të transformoheshin në komuniste. Markus Bauer (NZZ, … Continue reading

Posted in Përkthime, Të përzgjedhura nga shtypi botëror, Terrorizmi | Tagged | Leave a comment

Luftë në gjirin e islamit

Jean-Luc Racine (drejtues kërkimesh në Qendrën Kombëtare të Kërkimit Shkencor (CNRS), Qendra e Studimeve për Indinë dhe Azinë e Jugut në Shkollën e Studimeve të Larta në Shkencat Sociale (EHESS). Artikulli botuar në Le Monde Diplomatique – Qershor 2011) Korrik … Continue reading

Posted in Përkthime, Religjion, Të përzgjedhura nga shtypi botëror, Terrorizmi | Tagged , , , | Leave a comment

Terrorizmi dhe Brigadat e Kuqe: Intervistë me Adriana Farada

Adriana Faranda, 60 vjeçe, ishte pjesëtare e grupit të Brigadave të Kuqe, që në vitin 1978 vrau Aldo Moron, një politikan i Partisë Social-Demokrate italiane, profesor i së drejtës në Universitetin e Barit dhe disa herë ministër. Mbas vrasjes së … Continue reading

Posted in Intervista, Terrorizmi | Tagged , , , , , | Leave a comment

Xhihadizmi nuk arriti asnjë nga objektivat e tij

Olivier Roy, Le Nouvel Observateur, 5 maj Le Nouvel Observateur: A do ta ndikojë vdekja e Bin Ladenit islamin politik në botë? Olivier Roy: Bin Laden nuk ka lidhje me islamin politik, shembull i goditur i të cilit do të … Continue reading

Posted in Intervista, Përkthime, Religjion, Të përzgjedhura nga shtypi botëror | Tagged , , , | 1 Comment

Bota pas Bin Ladenit

Jean Daniel,  Le Nouvel Observateur, 5 maj 2011 Ata fanatikë që mbollën terrorin në Marakesh, nuk mund as ta mendonin se vetëm dy ditë pas krimit të tyre të shëmtuar, frymëzuesi i tyre suprem, Osama Bin Laden, do të ishte … Continue reading

Posted in Përkthime, Religjion, Të përzgjedhura nga shtypi botëror | Tagged , | Leave a comment

Raporti i OSBE: Post-Election Interim Report 10 – 18 May 2011

INTRODUCTION On 10 May, the OSCE/ODIHR Election Observation Mission (EOM), together with a delegation from the Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe, issued a Statement of Preliminary Findings and Conclusions, reflecting their observations through election … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Kombi” si një konstruksion ambivalent: disa përkufizime mbi “Kombin”

nga Homi K. Bhabha Marrë nga “Introduction: narrating the nation” nga Homi K. Bhabha, në Nation and Narration, ed. Homi K. Bhabha (New York: Routledge and Keegan Paul, 1990) përzgjedhur nga Randy Bass, Profesor i asocuar i Anglishtes, Georgetown University] … Continue reading

Posted in Nacionalizmi, Përkthime | Tagged , , | Leave a comment